Žiri

Yann Arthus-Bertrand (predsjednik), Francuska
Kratak životopis

Kratak životopis

Yann Arthus-Bertrand fotograf i ekolog. Spektakularne zračne fotografije su ga učinile poznatim širom svijeta. Uvijek je strastveno volio životinjski svijet i prirodu. Kao dvadesetogodišnjak se nastanio u središnjoj Francuskoj, i postao je čelnikom sektora zaštite prirode. S trideset godina je sa suprugom otputovao u Keniju. Svoj fotoaparat je uskoro počeo koristiti kao vizualno pomagalo, da zabilježi svoja opažanja. Tijekom boravka u Africi je radio kao pilot balona na topli zrak. Tada je uistinu otkrio kako izgleda zemlja sa visine, i koje su prednosti toga što sa visine možemo dobiti potpunu sliku o pojedinom području i njegovim resursima. Otkrio je i što je njegova misija: pokazati svijetu ljepote Zemlje, kao i utjecaj ljudske djelatnosti. Yann je postupno postao reporter koji se bavi problemima zaštite okoliša pa i radio za medije kao što su Geo, National Geographic, Life, Paris Match, Figaro Magazin. itd. Godine 1991. je utemeljio prvu agenciju u svijetu za zračnu fotografiju. 1992. godine je na prvoj konferenciji u Riu odlučio, da će do 2000. godine stvoriti jedno veliko djelo o stanju našeg planeta, čiji će naslov biti: Zemlja sa visine (Earth from Above). Knjiga je postigla veliki uspjeh, prodana je u više od tri milijuna primjeraka. Nakon toga je Yann utemeljio zakladu pod nazivom GOODPLANET, čiji je cilj da ljudima skrene pozornost na probleme zaštite okoliša, da ostvari programe kompenzacije ugljičnog dioksida i da se skupa sa civilnim organizacijama bori protiv uništavanja šuma.

Ekolog i fotograf

Christie Goodwin, Velika Britanija
Kratak životopis

Kratak životopis

Christie Goodwin je britanska fotografkinja čija karijera obuhvaća razdoblje od preko trideset i pet godina. Fotoaparat je prvi put u ruke uzela sa dvanaest godina. Kasnije je stekla diplomu u području umjetničke fotografije. Nakon toga je u početku radila kao modni fotograf, ali ubrzo se u njoj pojavio nemir pa je svijet mode ostavila za sobom. 2005. godine je dobila zaduženje za fotografiranje živog prijenosa, u čemu je pronašla svoju istinsku misiju. Nakon prve zadaće je okačila o klin svoj urednički šešir i u punom radnom vremenu je postala fotografkinja u glazbenoj i zabavnoj industriji. Danas je Christie vrlo tražena fotografkinja turneja i portreta. Radila je sa umjetnicima kao što su Ed Sheeran, Katy Perry, Taylor Swift, Paul McCartney, Rod Stewart i druge eminentne ličnosti. Christieina djela se izdaju na CD-ima, DVD-ima, na izdanjima turneja, međunarodnim izdanjima, u knjigama i na izložbama. 2018. godine je izdala svoju veliku knjigu fotografija pod naslovom „Memories We Made”, koja je retrospektiva Ed Sheerana na desetljeće provedeno fotografiranjem. Kreativna i pomalo luckasta Christie je ubrzo postala popularna i priznata u svojoj fotografskoj djelatnosti i – ako je riječ o kontaktima s umjetnicima – za svoj pristup „ništa nije nemoguće". Christie, kada ne putuje na turneje u raznim autobusima, živi u Londonu, gdje radi kao službeni fotograf Royal Albert Hall-a. Izrađuje fotografije i za korice romana bestselera i krimića.
Tobias Hägg, Švedska
Kratak životopis

Kratak životopis

Tobias Hägg – utemeljitelj Airpixelsmedia.com i Airpixelsmediart.com – je fotograf i video snimatelj u punom radnom vremenu. Rođen je u mjestu Eskilstuna u Švedskoj gdje trenutno i živi. Pustolovine su mu strast, voli otkrivati nove jedinstvene prostore. Težnjom ka savršenstvu, koja je svojstvena za svatko njegovo djelo, cilj Tobiasa je da stvori jedinstven način promatranja, i da neprekidno razvija svoju kreativnost. Izrađivao je komercijalne sadržaje iz svih krajeva svijeta i surađivao sa međunarodno priznatim klijentima.
Dr. Christian Friege (CEWE), Njemačka
Kratak životopis

Kratak životopis

Od 2015. godine rukovodi društvom CEWE Stiftung & Co. KGaA, odgovoran je za međunarodnu i domaću prodaju, a od 2017. godine je i izvršni direktor Neumüller CEWE Color Foundation. Konzultant upravljanja je ranije radio kao menadžer u Velikoj Britaniji, u SAD, Finskoj i Japanu. Bio je član uprave Debitel AG i generalni direktor LichtBlick AG. Kao sponzor fotografskog natječaja CEWE Photo Awards srcu mu je prirasla promidžba kulturnih vrijednosti fotografije.
Markus Schreiber (Associated Press)
Kratak životopis

Kratak životopis

Markus Shreiber je fotograf pri Associated Press (AP) u Berlinu od 1999. godine. Kao fotograf međunarodne agencije je u Europi, s Bliskog Istoka, Azije i Afrike izvještavao o brojnim međunarodnim vijestima i sportskim događanjima. Osim toga 2001. godine je izvještavao s druge intifade u Izraelu i Gazi, 2005. g. o zemljotresu u Pakistanu, 2013. o ispraćaju Nelsona Mandele u Južnoj Africi, kao i 2012. sa londonskih, a 2016. s olimpijskih igara u Riu. To je samo nekoliko spomena vrijednih djela. 2014. godine u kategoriji spontanog portreta je osvojio prvu nagradu na natječaju World Press Photo.
Joachim Herrmann (Reuters)
Kratak životopis

Kratak životopis

Joachim Herrmann je od 2012. godine vodeći stručnjak Foto agencije Reuters. 1988. godine je počeo raditi za Deutsche Presse Agentur (DPA) u Hamburgu, a kasnije za Reuters u Bonu i Berlinu. 2007. godine je postao odgovorni urednik Global Picture Desk Signapore koji tijekom dvadeset i četiri sata dnevno opskrbljuje svoje stranke kvalitetnim fotografijama, osiguravajući time da Foto agencija Reuters ostane nezamjenjiva na međunarodnoj razini. Joachim Herrmann je bio odgovoran za to da fotografije udovolje visokim zahtjevima kvalitete Reutersa. Osim kvalitete fotografija su se ispostavila i pravna i etička pitanja.
Dr. Wilfried Vyslozil (SOS Međunarodna organizacija dječijih sela)
Kratak životopis

Kratak životopis

Dr. Wilfried Vyslozil je predsjednik SOS Međunarodne organizacije dječjih sela. 20 godina je radio pri organizaciji, od toga je 14 godina proveo u Austriji kao izvršni direktor, a šest godina je predsjednik SOS Međunarodne organizacije dječjih sela. Ranije je Vyslozil radio na području pronalaženja i odabira menadžera i kao trener menadžera. Otac je tri odrasla djeteta, školovanje je završio u Škotskoj i Austriji, potom je studirao na univerzitetima u Beču i Linzu. Vršio je istraživanja i predavao na sveučilištima u Linzu, Innsbrucku i Budimpešti.
global.drag_and_drop.header
global.drag_and_drop.description